2021. jún 13.

Török légvédelmi rendszer bemutatása várható Ukrajnában

írta: Netarzenál
Török légvédelmi rendszer bemutatása várható Ukrajnában

Az ukrán médiában török forrásokra hivatkozva közölték, a június 15. és június 18. között Kijevben megrendezésre kerülő Arms and Security 2021 nemzetközi kiállításon több török vállalat is képviseltetni fogja magát.

Így természetesen ott lesz az Aselsan és az FNSS is. A hírek szerint az egyik közös fejlesztésük, a Korkut önjáró légvédelmi gépágyú kaphat majd főszerepet a közeljövőben a volt szovjet tagköztársaságban. A jól értesültek szerint eme fegyver beszerzése elvi szinten már eldőlt, most már csak a formaságok vannak hátra, megrendelése a kiállítás utánra várható. A Korkut egy csapatlégvédelmi rendszer, ami képes akár percenként 1100 lövés leadás leadására is a két, Törökországban, licencben gyártott Oerlikon KDC-02 35 milliméteres gépágyújával.

(Aselsan)

A 35 milliméteres gépágyú lőszerei 4 kilométeres magasságig és ugyanekkora távolságig jelentenek veszélyt a repülő eszközökre. A Korkut ütegbe szervezve került megalkotásra és rendszeresítésre is. Egy üteg 3 darab önjáró gépágyúból, valamint egy szintén lánctalpas alvázon kialakított tűzvezető központból áll. Utóbbi a 3 dimenziós radarjával már 70 kilométerre lévő légi célok észlelésére is képes. Az önjáró gépágyúk rádiólokátora a tűzvezetést teszi pontosabbá. A célfelderítéshez, azonosításhoz, követéshez minden páncélos rendelkezik optikai rendszerrel is. A gépesített egységek hatékony légvédelmének céljával kifejlesztett üteg összes járművének alapjául az úszóképes FNSS ACV-30-as szolgált.  A Korkut hossza 7 méter, szélessége 3,9 méter, magassága 2,2 méter.

 

 

Szólj hozzá

Aselsan FNSS Ukrajna Korkut Törökország