2021. aug 10.

Lengyelországban az új fregattok kiválasztása már a célegyenesben van

írta: Netarzenál
Lengyelországban az új fregattok kiválasztása már a célegyenesben van

Varsóban ugyanis már csak három pályázó szerepel a tenderen.

Így a Miecznik (Kardhal) programban már csak a Navantia, a ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) és a Babcock érdekelt. Lengyelországban két OLVER HAZARD PERRY-osztályú fregattot, az ORP TADEUSZ KOSCIUSZKO TÁBORNOK és az ORP KAZIMIEZ PULASKI TÁBORNOK neveket viselő hajókat szeretnék leváltani az új egységekkel. A spanyolok megpróbálnak biztosra menni, így a három fregatt megrendelését eredményező megmérettetésen a Norvégiában és Ausztráliában már megrendelést meggyűjtő F-100-as tervezettel indultak el. A brit Babcock az Arrowhead 140 tervében bízik.

A ORP TADEUSZ KOSCIUSZKO TÁBORNOK OLVER HAZARD PERRY-osztályú fregatt (Wikipedia)

Ez hasonlóságot mutat a dánok által megrendelt IVER HUITFELDT-osztállyal, illetve a Brit Királyi Haditengerészet igényei szerint megalkotott Type 31-es fregattal is. A német TKMS a MEKO család legújabb változatával, a MEKO A300-al indult a megrendelésért. Mindhárman most a részletes terveiket mutatják majd be, amik alapján a 2022-es év elején kihirdetik a győztest. Ezután a szerződés aláírása következik, majd erre négy évvel később az első fregatt már vízre is fog kerülni, míg a harmadikat 2034-ben adják át. Az építést a Gdynia-i hajógyárban kell megvalósítani technológia átadással egybekötve.

Szólj hozzá

fregatt Lengyelország ORP TADEUSZ KOSCIUSZKO TÁBORNOK ORP KAZIMIEZ PULASKI TÁBORNOK Miecznik ThyssenKrupp Marine Systems TKMS OLVER HAZARD PERRY-osztály Navantia F-100 Babcock Arrowhead 140 TKMS MEKO A300 IVER HUITFELDT