2012. jún 08.

2012.06.08

írta: Netarzenál
2012.06.08

A Netarzenálon már említésre került az első QF-16-os, most az elődről jön néhány mondat. Ugyanis a arizonai Davis-Monthan bázison nekiláttak az utolsó QF-4-es célgép átalakításának. Az AMARG munkatársai a múlt hónapban fogtak hozzá, az eredetileg RF-4C típusú felderítő repülőgép módosításának.  Az 1989 januárjában kivonásra került 68-0609 sorozatszámú Phantom II lesz a 318. QF-4-es mely a légierő részére átadásra kerül a következő év januárjában.

Mai napon kezdetét vette az INS VIKRAMADITYA (korábban ADMIRAL GORSKOV) repülőgép-hordozó első tengeri próbája. (Előzmény)

Új OH-58D Kiowa Warrior helikoptert kapott a US. Army. Az amerikai hadsereg kötelékében lévő típusból 368 darabra lenne szükség a géppel repülő egységeknél, csakhogy az elmúlt években a harci bevetések között eddig 42 példány került baleset, vagy fegyveres beavatkozás által veszteséglistára. Pótlásukra a felderítő, megfigyelő, harctámogató feladatokra nem alkalmas OH-58A variánsból alakít át D modelleket a Bell Helicopters. A program során összesen 49 OH-58A kerül átalakításra havi egy gépes ütemmel.

Norvégia két további Lockheed Martin C-130J-30-as Super Hercules szállítógépet kíván beszerezni. A gépekhez 9 Rolls Royce AE2100D3 hajtóművet, tartalék alkatrészt és logisztikai támogatást is igényelnének, így a végösszeg 300 millió dollár körüli lesz. A Norvég Királyi Légierő (Luftforsvaret) 2008-tól kezdődően állította szolgálatba a Super Hercules megnövelt törzshosszú változatának négy gépből álló flottáját, a régebbi C-130H változat hat példányának pótlására. Az egyik Super Hercules – az utolsónak átvett gép - ez év márciusában egy balesetben veszteséglistára került.

Az amerikai szenátus Fegyveres Testületeket Felügyelő Bizottsága aggodalmát fejezte ki a Lockheed Martin F-35-ösével kapcsolatban. Most éppen a gyártási minőség miatt fáj a feje egyeseknek a testületben, hiszen az F-35-ös és az F-16-os gépeket készítő gyártósort is érintette a cégnél dolgozók sztrájkja. A termelési ütem fenntartása végett a Lockheed vezetése átmeneti jelleggel 200 ideiglenes munkavállalót alkalmaz.

A típus és gyártója Ázsiában is szóba került, ugyanis Dél-Koreában a 60 gépes megrendeléstért versenyző három típus (Boeing F-15SE, Lockheed F-35 és az EADS Eurofighter) repülési tesztjeit lassan elkezdenék. Ebben a hónapban az F-35, augusztusban az F-15SE és szeptemberben a Eurofighter repülés közbeni kiértékelése lett tervbe véve. Míg a Boeing és az EADS gépein dél-koreai pilóták jelenlétével gond nélkül végre is lehetne hajtani a teszteket, addig az F-35-ös esetében ez jelenleg nem lehetséges. Mivel a Lightning II-es és több rendszere is jelenleg még fejlesztés alatt áll, na és mivel kétüléses változata sem létezik, ezért egy furcsa tesztre nyílna lehetőségük a dél-koreaiaknak. Pilótáik kipróbálhatnák az F-35-ös szimulátorát, valamint egy másik gépből követhetnék a repülő F-35-öst.

Szöulban kicsi öröm az ürömben, hogy az Egyesült Államok Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynöksége, a DSCA (Defense Security Cooperation Agency) lehetővé teszi az ország számára az intelligens résztöltetekkel ellátott, szélkompenzációval rendelkező CBU-105D/B kazettás bombák eladását.  Az elsősorban páncélozott járművek ellen hatásos CBU-105D/B kazettás bombából 367 darabot vásárolnának meg a dél-koreaiak, nagyjából 325 millió dollárért.

Washingtonból újabb megrendelés érkezett a Raytheon-hoz a Tomahawk Block IV-es csapásmérő robotrepülőgépekre. Most 338 millió dollárt 361 Tomahawk kerül beszerzésre. Ezek közül 238 felszíni hajók, 123 viszont tengeralattjárók fegyverzetébe fog kerülni 2014 augusztusáig.

Az ausztráliai Brisbaneben befejeződött az ország kormánya által megrendelt utolsó Airbus Military A330-as MRTT, helyi jelöléssel KC-30A változatúvá történő átalakítása. A munkát a Qantas Defence Services (QDS) végezte el, azonban a szükséges próbákat Európában, egészen pontosan az Airbus spanyolországi Getafe-i üzemében végzik majd el. Még ebben az évben átadásra fog kerülni az Ausztrál Királyi Légierő (RAAF) számára ez a példány, így az ötgépes rendelést a Airbus Military teljesíteni fogja.

NETARZENÁL GALÉRIA

Német Boxerek Afganisztánban: 1., 2., 3., 4.

A 68-0609 sorozatszámú McDonnell Douglas RF-4C Phantom II fénykorában: 1., 2.

A RED FLAG-Alaska 12-2 néhány résztvevője: 1., 2.

Tajvani OH-58D Kiowa Warrior.

Magyar Saab JAS-39D Gripen.

Szólj hozzá

douglas martin phantom warrior tomahawk lightning lockheed f 35 kiowa oh 58d ins rf 4c kc 30a vikramaditya mcdonnell qf 16 c 130j 30 cbu 105d/b