2013. feb 25.

2013.02.25

írta: Netarzenál
2013.02.25

Indiában a hadsereg további 20 HAL Cheetal könnyű helikoptert fog beszerezni 77 millió dollár értékben.  Ez a forgószárnyas a francia Alouette II helikopter licenc alapján épített változata, ami nagyobb teljesítményű, digitális vezérlésű, alacsonyabb fogyasztású Turbomeca TM333-2M2 hajtóművekkel lett ellátva, ennek köszönhetően több mint 7500 méteres repülési magasságot tud elérni és 3,5 órán át képes a levegőben tartózkodni. A helikoptereket és a kapcsolódó berendezéseiket a gyártó négy éven belül fogja leszállítani.

Kábítószer-csempészek elleni gyakorlatokkal fűszerezett őrjáratra indult a brit HMS ARGYILL (F 231) fregatt. A Type 23-as osztályba tartozó egység Afrika nyugati partvonala mentén hajózva, több kikötői látogatást is megejtve jut majd el a Falkland (Malvinas), Dél-Georgia és Dél-Sandwich szigetek környékére.

Várhatólag egy-két héten belül újra repülhetnek majd a Lockheed Martin F-35 Lightning II vadászbombázók a Pentagon reményei szerint.  Az 51 megépült példányra a múlt hét péntekén rendelték el az újabb felszállási tilalmat, mikor is egy 19-én elvégzett boroszkópos vizsgálat során az Edwards támaszponton lévő AF-2-es jelzésű F-35A változat Pratt&Whitney F135-ös hajtóművének alacsony nyomású turbinájának egyik lapátján repedést észleltek.

Ezeket a vizsgálatokat 50 üzemóránként hajtják végre, az érintett hajtómű - mely eddig majd 700 órát üzemelt, ebből 409-et a levegőben - már a gyártónál van és további vizsgálatokat fognak rajta végrehajtani. A lapát repedését az örvényárammal elvégzett roncsolásmentes anyagvizsgálat is megerősítette. A gépek közül legutóbb a B variánsok voltak kénytelenek a földön állni felszállási tilalom miatt.

A 2011-es Bersama Lima hadgyakorlat után az ez évben megrendezésre kerülő hadijátékokon újra brit Eurofighter Typhoon repülőgépek teszik majd tiszteletüket Malajziában. A RAF ugyanis a skóciai Leuchars-ben állomásozó 1. század gépeit küldi el a jövő hónapban a 11000 kilométerre zajló Bersama Shield-ra.

Megérkezett az USAF Cannon támaszpontjára a 15. Lockheed Martin MC-130J Commando II-es gép is a megrendelt 27-ből. A Super Hercules ezen változata képes éjjel, vagy rossz időjárási viszonyok között is alacsonyan repülni, végrehajtani üzemanyag átadást helikopterek, vagy CV-22 Osprey gépek részére. A szállítási és teherdobási feladatokra is alkalmas, valamint képes ejtőernyősök szállítására is. Az MC-130J Commando II-t 2012. március végéig nem hivatalosan több néven is emlegették, így például: Combat Shadow II, Combat Knife és Combat Arrow.

A FARC gerillák elleni támadás során kapott találatokat, majd gyulladt ki egy kolumbiai Sikorsky UH-60L Black Hawk helikopter. A gép a harci övezetben végzett kényszerleszállás folyamán valószínűleg egy aknán landolt, ami felrobbant. A négyfős személyzet életét vesztette.

NETARZENÁL GALÉRIA

Álcamintát kapott a USS FREEDOM (LCS 1): 1., 2., 3. a március 1-től kezdődő, nyolc hónapon át tartó első tengerentúli, (szingapúri) telepítése előtt. (Kapcsolódó hír)

F-111-es Aardvark-ok bombákkal: 1., 2., 3.

Convair F-102A Delta Dagger.

Spanyol Mirage F1-esek.

Görög Apacsok: 1., 2.

Irány a völgy.

Szólj hozzá

Black F-35 Lightning Hawk MC-130J Commando HAL Turbomeca HMS Sikorsky (F Cheetal TM333-2M2 ARGYILL 231) UH-60L