2012. dec 28.

2012.12.28

írta: Netarzenál
2012.12.28

A katonai repülőgépek baleseti statisztikáiban „előkelő helyet” foglal el még mindig India. Bár az országban folyamatban van a régebbi repülőgépek kivonása és az új típusok megjelenése, azonban igen ritkán kerül megemlítésre a szomszédos Pakisztán hasonló cipőben járó légiereje. A nagyjából 900 gépes állományból már hosszú ideje évente átlagosan kettő kerül veszteséglistára baleset által. Itt is egyrészt a pilóták által elkövetett hibákból adódik a balesetek bekövetkezte, de az egyre öregedő repülőgépek is számos esetben az okok forrását jelentik. Az 520 vadászból és vadászbombázóból a legtöbb már több mint 20 éves. Elég csak megemlíteni a 157 darab Dassault Mirage III-ast és V-öst, melyek bár modernizálásra kerültek mégsem tekinthetők fiatalnak.

Szintén ebbe a kategóriába tartozik a 186 MiG-21-es és kínai változatából az F-7-esből összesen  178 darab, valamint a 77 F-16-ból 31 példány. Fiatalnak és korszerűnek csak a fennmaradó F-16-osok és a kínai JF-17-esek tekinthetők. A helyzetet talán javíthatnál a régebbi típusokat érintő alkatrészhiány miatti repülésképtelenség, azonban ez a nagyjából 3000 pilóta számára is kevesebb repült időt engedélyez. Így a régebbi gépeken nem egyszer az elvártnál kevesebb, vagy ahhoz nagyon közel álló repült idővel rendelkező hajózók repülik feladataikat. Pénz a gépállomány lecserélésére nem nagyon van, ebből a szempontból a szomszédos India jobban áll. Egyes hírek szerint a kisebb balesetek aránya, ami nem jár gépveszteséggel az indiai hasonló eseteknek a három, négyszerese is lehet.

Ezen a héten az Orosz Légierő számára több harci gépet is átadtak. Szerdán öt Szuhoj Szu-34-es vadászbombázó, míg a mai napon hat Szu-35-ös került leszállításra. Ezzel a Szuhoj gépekre feladott és erre az évre vonatkozó rendelésállomány teljesítésre került.

NETARZENÁL GALÉRIA

A USS FORREST SHERMAN (DDG 98) romboló.

Szu-7BKL.

Vought TA-7P Corsair II.

Iráni Fantom.

Westland Wessex HC.2.

Eurofighter EF-2000 Typhoon FGR.4.

Szólj hozzá

III Mirage Szuhoj Dassault MiG-21 Szu-34 F-7